HOME NIEUWS FOTO'S VIDEO PUBLICATIES

 

CESAR ZUIDERWIJK, MASTERCLASS

Recentie in het Zoetermeernieuws van 23 november

De geheimen onthuld door de master himself.  Het was een geweldige en interessante zaterdagavond op de 19e november met een reis door de tijd met Cesar Zuiderwijk. Een masterclass met verhalen over ontmoetingen, uiterst humoristische anekdotes en mooie drumsolo’s.  Tja, wie kent hem niet. Cesar Zuiderwijk is één van die legendarische topartiesten, die je graag een keer wilt uitlichten voor de camera en voor een artikel in het nieuws.  Zeker ook, omdat het meestal gaat over ‘de band’ of de frontman. Een ultieme gelegenheid om eens nader kennis te maken en aandacht te besteden aan 1 van de beste drummers van ons land. De man die het ritme aangeeft achter de Golden Earring Band. Goochelen in het Stadstheater
Tegelijkertijd was er een show van Hans Klok in de grote zaal van het Stadstheater. Dus gegoochel in de ene zaal, en gegoochel van Cesar met zijn drumsticks in de andere zaal. Want zo lijkt soms wel. Het lijkt zo simpel maar het blijft magie voor de ongeoefende en geoefende toeschouwer.
Grote namen
De avond voltrok zich met mooie voorbeelden en lachwekkende anekdotes. Zijn ontmoetingen met, voor hem,  de groten der aarde: o.a. John Bonham( Led Zeppelin), Keith Moon( The Who),  Phil Collins (Genesis), Terry Bozzio (Frank Zappa), Buddy Ritch en John Engels…. Ze kwamen allemaal ter sprake.  Het is Cesar in alle bescheidenheid, maar wij plaatsen hem toch ook maar bij het rijtje van drummers met grote virtuositeit.

HumorHoe sappig, grappig en ontspannen Cesar zijn masterclass presenteerde was volgens het publiek fantastisch. Deze man heeft natuurlijk  een leven met 50 jaar drumervaring. “Als drummer heb je vele voordelen:  Je kunt nooit vals spelen en niemand weet wat je zit te doen, alleen de bandleden”.  “De drummer bepaalt het ritme,  dus alleen de bandleden kunnen uit het ritme geraken”.  Zo was er het verhaal, dat Zuiderwijk zijn werk achter het drumstel deed en  weer eens wegdromend over een nieuwe vakantie, waarop George Kooymans zich omdraaide tijdens een nummer en vroeg aan Cesar: “Waar gaan we naar toe?” Of Barry die plotsklaps vraagt: “zo was het toch niet”. Cesar: “Ik speel het al 2 jaar zo”. Barry: “Ik vind het al 2 jaar kut”. We zullen verder maar niet uitweiden over de humor m.b.t. zijn nieuwe drumkruk met “onbegrijpelijk gevormde zitvlak”.
Uitleg
Een  voorstelling met drumsolo’s en uitleg over ritmes, waarmee hij beroemd is geworden zoals "Radar Love, Twilight Zone en When the Lady Smiles".  Oefenen met een band spelen, soleren, onafhankelijkheid en de Mӧller-methode waarbij je 3 tot 4 keer zo lang en snel kunt spelen.
Een masterclass met het licht aan, gevuld met Tips & tricks, met vragen en antwoorden waarbij zelfs meespelen tot de mogelijkheden behoorde.  Het bracht het publiek dichter bij de artiest en men leert hem en zijn werk zo wat beter kennen. Zo kregen een aantal drummertjes onder het toeziend oog van de meester de kans om achter het drumstel van Cesar plaats te nemen om hun drumtechniek te laten zien en horen. Met wat nieuwe basistips en trucjes konden de drummertjes voorlopig weer vooruit. Heerlijk om zo’n drumlegende met humor aan het werk te zien met  leerlingen.  Een fantastische avond met een icoon, die zijn publiek van dichtbij weet te boeien. Zeker de moeite waard, ook als je niets van drummen afweet!

Er worden regelmatig workshops gegeven. Meer informatie kunt u vinden op zijn site: Musicstation

Tekst en foto’s: Jerrold Mallee

-----------------------------------------------------------------------------------

Cesar Zuiderwijk in Haags Grand Slam

Meester drummer Cesar Zuiderwijk ontdekte in 2000 door ‘Alle gekheid met Percossa, dat zijn talenten zich niet tot het drumstel hoefden te beperken. Het héle podium was te benutten in programma’s die naast spetterende drumsolo’s ook staal- tjes dramatische expressie bevatten. Na ‘Slagdroom’, ‘Drumbonen & Kaneelstokken’ en ‘Trommelfruit’ staat hij nu met ‘Drummoires’, zijn vierde theatershow, in Diligentia. Er is een duidelijke ontwikkeling zichtbaar: van mimisch en clownesk spektakel evolueerde het soloprogramma naar verhalend cabaretesk. Met als belangrijkste pijler de constatering die hem tussen twee slokjes espresso ontsnapt: “Ik voel me steeds beter achter het drumstel”. Zuiderwijk: “Ik heb programma’s gemaakt waarin ik naar hartenlust de clown uit kon hangen met alle verkleedpartijen en gekkigheid van dien maar dat heb ik achter me gelaten. Vijftig jaar drummen, waarvan ruim veertig jaar bij de Earring, heeft me naast alle plezier in mijn met een stokje’, de theatershow in samenwerking mooie vak ook bijzondere vriend- schappen opgeleverd met vele kippenvelmomenten. Die halve eeuw vol prachtige ervaringen deel ik graag in verhaalvorm met het pu- bliek.” Doordat zijn verhalentrommel overloopt van kostelijkheden ‒ te veel om uit te kiezen – en hij zowel voor als achter de drums dol is op improviseren, stelt hij het publiek in de gelegenheid de inhoud van het programma mede te bepalen. Op het podium staat een hoge hoed waarin de toehoorders vragen kunnen deponeren. “Ik ben al op vele leuke vragen gestuit; in de hoed zitten niet alleen maar verzoekjes of ik na afloop gezellig een borreltje kom drinken of mijn hersenen ter beschikking van de wetenschap wil stellen”, grinnikt hij.

Lasershow

De vaste elementen van de show staan natuurlijk als een huis, een bijzonder huis, want podiumdier Zuiderwijk neemt nu eenmaal geen genoegen met een barkruk en een microfoon. Een geestig college over drumtechnieken, een bijna onbespeelbaar ogend drumstel in dodecaeder opstelling, een spectaculaire lasershow waarbij alle eerdere drum- solo’s verbleken en vele kleurrijke drumverhalen. Grote inspiratiebron vormde het feest in Diligentia in juli 2013 ter ere van zijn 65ste verjaardag.

Shadows
Want wie stapte daar ineens het podium op? Hij legt zijn hand op zijn borst. “Mijn hart begint weer te bonzen nu ik eraan terugdenk.” Niemand minder dan Brian Bennett, de virtuoze componist en legendarische drummer van The Shadows. “Bennett’s melodieuze drumsolo in Little B uit 1962 vormt mijn grote inspiratiebron. Toen ik als jochie dat nummer door de muren bij mijn buurjongen hoorde opklinken wist ik dat dáár mijn toekomst lag”. De ochtend na het feest in Diligentia willigde Bennett tijdens het ontbijt met Zuiderwijk diens speciale verzoek in: “Echt een van de hoogtepunten in mijn leven”. Cesar Zuiderwijk vertelt
er zondagmiddag graag meer over, nadat hij de avond tevoren met Golden Earring in de Koninklijke Schouwburg heeft gestaan: een waar Haags Grand Slam.

Drummoires, zondag 3 mei 2015 om 16.30 uur, theater diligentia, Lange Voorhout 5; kaarten: 070-3610540, optie 1 | kassa@ diligentia-pepijn.nl. Voorafgaand aan zijn voorstelling geeft hij voor de liefhebbers om 15.00 uur een gratis drumworkshop.

Foto: Tino Snelleman; Tekst Vera de Jonckheere; Den Haag Centraal editie 1 mei 2015

-----------------------------------------------------------------------------------

Jonge hond Cesar Zuiderwijk

Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk begon een nepdrumstel stuk te rammen om zich af te reageren na de plotseling dood van zijn vader, toen Cesar 13 jaar oud was. “Het klinkt misschien lullig en hard, maar achteraf gezien is mijn vaders vroege dood het beste geweest wat me heeft kunnen overkomen. Deze tragische gebeurtenis heeft me uitzonderlijk gemotiveerd”, zegt de wereldberoemde drummer in De Telegraaf.
Zuiderwijk koestert fijne herinneringen aan zijn vader: “Ik was 13 toen mijn vader overleed, wat een grote impact had. Ik had zo’n ontzettend lieve vader, echt mijn kameraad. Hij werkte als conciërge, we hadden het thuis niet breed maar ik kwam niks te kort. In de zomer fietsten we van Den Haag naar Scheveningen. Feest! Dan kocht hij bij Jamin zo’n vierkant chocolade-ijsje voor me. Dat ding smolt aan alle kanten, dus na een paar likken zat ik altijd helemaal onder de zoete zooi. De rest van de dag had ik wespen om me heen.”
Het overlijden van zijn vader, aan kanker, sloeg een enorm gat in het leven van de jonge Cesar: “Ik ben mijn verdriet van me af gaan rammen door met stokken op lege augurkenblikken en omgedraaide mayonaise-emmers te slaan. Voor een echt drumstel had mijn moeder geen geld. Dagenlang zat ik op die blikken en die emmers te hengsten. Dat gaf me een fantastisch gevoel. Het klinkt misschien lullig en hard, maar achteraf gezien is mijn vaders vroege dood het beste geweest wat me heeft kunnen overkomen. Deze tragische gebeurtenis heeft me uitzonderlijk gemotiveerd. Ik had maar één doel: de beste drummer ter wereld worden.”
De drummer denkt nog steeds heel veel aan zijn vader: “Mijn vader speelt trouwens nog steeds een grote rol; er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk. Als ik bijvoorbeeld iets goed heb gedaan, denk ik: pa zou trots op me zijn geweest.”

Lees het hele interview in Weekeinde van de Telegraaf 25 april 2015

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Kippenvel moment tijdens afsluiting Zo104 show

Eigenlijk kunnen we kort zijn over de Zo104 show van zondag 29 maart. We laten je alleen deze foto zien…

Dan is het tijd voor de hoofdgast Cesar Zuiderwijk. Als 25 jaar heeft Cesar een woning in Baarle Nassau omdat het daar zo lekker rustig is, maar zijn roots blijven in Den Haag waar hij opgroeide in een moeilijke tijd na 1945 toen er niets was, geen muziekles of opleiding. Drummen op potten en pannen was de enige mogelijkheid. Popmuziek is toen ter plekke uitgevonden door veel ‘doen’. Per toeval kon Cesar invallen in een band omdat de drummen zijn vinger had gebroken. De drie weken hersteltijd werden het er zes, tot groot genoegen van Cesar die voor het eerst op een echt drumstel kon spelen. Zo104 heeft  potten en pannen geregeld uit de keuken van de Schakel. Cesar laat horen dat het eigenlijk niets uitmaakt waarop je speelt. Het gaat uiteindelijk om de energie. Marjolein vraag om een tip voor beginnende muzikanten. Cesar is heel duidelijk: oefen veel en zoek ander muzikanten waarmee je goed kunt opschieten als persoon. Alleen dan kun je samen iets moois neerzetten.

De column is de traditionele afsluiter van de show, maar omdat het de laatste show is van dit seizoen komt Zo104 met een extraatje. Iedereen in de zaal ontvangt korting op de kaartjes van de theatershow ‘Drummoires’ van Cesar Zuiderwijk als ze na afloop van de show een ticket kopen voor 18 december 2015 in de Schakel. Controversial Act! (De Spraakmakers) komen opnieuw op, ditmaal live op het podium. Ze tikken af en dan… gaat het scherm omhoog, valt het zwarte doek en zit Cesar Zuiderwijk achter het drumstel. Zo104 laat Cesar natuurlijk niet gaan als hij niet achter het drumstel heeft gezeten. Jeroen van Gilse heeft speciaal voor Cesar zijn Pearl drumkid opgesteld achter het grote scherm. Een drumsolo volgt, daarna applaus. Dat roept Cesar spontaan Jacco van de Sande op het podium. Jacco is de 11 jarige drummer van Middle Of Nowhere. Een geweldig slot van de show volgt inclusief kippenvel.

Daarna is het nagenieten bij de afterparty. We hopen dat we jullie op 18 oktober weer terugzien bij de eerste show van seizoen 2015-2016. Tot zo, tot later.

------------------------------------------------------------------------------

Cesar en de Vrienden van Amstel 2015

------------------------------------------------------------------------------

Foto's Drummoires Sassenheim

Meer foto's van Hans Schalk

------------------------------------------------------------------------------

Haagse drummer Cesar Zuiderwijk kookt biologisch voor oudere buurtgenoten

DEN HAAG - Cesar Zuiderwijk verruilde maandagavond zijn drumstokjes voor een kookschort om een uitgebreid feestmaal te koken voor 3, wat oudere buurtgenoten. De Haagse drummer stelde zijn huis open voor een initiatief van de Boodschappen Begeleidings Dienst (BBD): 'Hagenaars nodigen ouderen uit aan tafel'.
‘Ik vond het een heel goed initiatief, dus ik heb meteen ja gezegd’, zegt Zuiderwijk. De tafel is feestelijk gedekt en de 3 buurtgenoten schuiven aan. ‘Ik ben wel een beetje nerveus’, zegt een hoogblonde dame, 'want ik ben al jaren fan van Cesar en de Golden Earring en dan mag je ineens bij hem thuis komen en dan gaat hij ook nog voor je koken.'
In de keuken staat Zuiderwijk vol overgave te snijden en te koken. 'Alles is biologisch en de groenten zijn uit eigen tuin.  Ik vind het zo leuk, ik doe volgend jaar zeker weer mee', aldus de legendarische drummer. 
Eenzame ouderen


‘Er zijn tot nu toe 200 Haagse deelnemers die een avond voor een oudere koken, dus je kan wel zeggen dat het geslaagd is', zegt Harry Wagenaar, directeur van de BBD. ‘In dit geval zitten er toevallig buurtgenoten aan tafel die niet eenzaam zijn. Maar er zijn veel eenzame ouderen en dan is dit een prachtig initiatief.'

Bekijk het filmverslag van tv west hierover

------------------------------------------------------------------------------

Fotoverslag de Metropool Hengelo bij RTV Oost

Bekijk de foto's hier op Flickr. Foto's: Wim van der Geest

------------------------------------------------------------------------------

Hengelo's Weekblad · 25 november 2014

------------------------------------------------------------------------------

Signeersessie na afloop van de voorstellingen

------------------------------------------------------------------------------

Uitreiking Slagwerkkrant Poll 2014 Awards

Slagwerkkrant had in de zomer voor de 30ste keer haar lezers en websitebezoekers gevraagd naar hun opinie over het afgelopen jaar, resulterend in de polluitslag. De uitreiking van de bijbehorende awards vond plaats tijdens het Drumworld Festival. Op de foto van links naar rechts op de achterste rij: Tonn van de Veerdonk, vier man van Pasveerkorps, Gabriel Laurens EMD/Remo, Christophe Cools (Roland), Hans Eijkenaar, Martin Verdonk, presentator Kim Weemhoff, Dennis Boxem (Slagwerkkrant), Cesar Zuiderwijk, Erk Willemsen en Mark van Schaick (Slagwerkkrant). Op de voorste rij v.l.n.r.: Jelle Kortes (Simon Phillips Clinic Tour), Stef Verbeurgt (Algam/Vic Firth), Clara de Mik (Slagerij van Kampen), Koen Herfst, Wouter Hietkamp (Wizzdrum).

------------------------------------------------------------------------------

Artikel Adams Drumworld Magazine

Naar aanleiding van Drummoires op 15 november bij Adams Drumworld

“Het is een voorrecht, een geluk en
stimulans om zo lang met een stel goede
vrienden voor zoveel mensen te spelen”

Cesar, de drumlegende van de Nederlandse Golden Earring, een
voorbeeld voor vele drummers.

1
Je wordt in Nederland gezien als deel van de Nederlandse popmuziek, hoe
vind jij dat?

Dat is vooral dank zij de Earring. Vanuit die positie kon ik pas solovoorstellingen
(Slagdroom, Drumbonen en Kaneelstokken, Trommelfruit en nu Drummoires) en workshops doen. Het is een goed gevoel als je iets hebt kunnen betekenen en mensen van je kunnen leren en appreciëren wat je doet. Dat dat zo lang kan duren, weet je niet van tevoren, maar het is natuurlijk wel leuk.

2
Je hebt de laatste 12 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt als
drummer. Wat is de invloed van Jim Chapin daarin geweest?

Jim Chapin kwam in mijn leven op het moment dat ik een polsblessure had door het uitscheppen van een drumkelder. Dus niet eens van het drummen. Ik voelde me niet zo goed en wist me geen raad. Jim leerde me de Moeller methode, waarbij je minimale kracht zet op je polsen, heel relaxed speelt en nog 2 à 3 keer zo snel. Hij was meteen een huisvriend
en kwam een paar maal per jaar logeren. Ik zag hem als mijn tweede vader.

3
Wat betekent Golden Earring voor jou?

Ik speel nu al 44 jaar bij de Earring; het is een groot deel van mijn leven. Het is een voorrecht, een geluk en stimulans om zo lang met een stel goede vrienden voor zoveel mensen te spelen en ondertussen de hele wereld te hebben gezien. Daar ben ik heel dankbaar voor.

4
Wat heeft het spelen in een band voor jou persoonlijk het meeste betekend?

Dat je speelt met mensen die je vriendschap en inspiratie geven en van dezelfde manier van musiceren en performance houden.

5
Je bent binnenkort weer te gast bij Adams Drumworld met je theatertour Drummoires. Wat zijn je verwachtingen?

Drummoires is een spontaan programma, het kan alle kanten opgaan. Dat ligt ook aan de vragen van het publiek. Het is het tweede seizoen en het leukste programma tot nu toe, met een prachtig drumrek en een grote laser. Erg spectaculair. De workshop die ik van tevoren doe is altijd een mooie aanloop om
met de mensen in contact te komen en ze te leren kennen. Daar geniet ik volop van.

6.
Wat vind jij van de creativiteit van drummers in de Nederlandse popscene?

Ik geniet met volle teugen van wat er in Nederland gemaakt wordt en van de
verscheidenheid: van Armin tot Blauzun en van Ilse tot Jett Rebel en Kiteman: allemaal grote klasse. Buitenlandse drummers staan er altijd versteld van hoe hoog het niveau van drummen hier is en hoeveel mensen er drummen. Ik mag het graag de GGDD noemen: de grootste gemene drumdichtheid.

7
Als we zo bijzonder getalenteerde drummers hebben, waarom is dan de stap naar het buitenland vaak zo lastig?

Er is best al een aantal drummers vertrokken naar het buitenland of ze toeren in het buitenland. Gek genoeg zijn dat vaak de jazzdrummers, met voor mij bovenaan de lijst ons nationaal jazzdrumicoon John Engels.

8
Dit is ons 11e Festival alweer. Waarom zou jij dit festival aanbevelen aan alle drummers ‘out there’?

Ik kan iedere drummer aanbevelen om zoveel mogelijk andere drummers te zien en te horen, van ze te leren of inspiratie op te doen. Het peil ligt op wereldniveau en bovendien is het Drumfestival altijd erg gezellig en een ontmoetingsplek om bij te praten met je drumvrienden.

9
Wie is je absolute drumheld?

Mijn allereerste drumheld was Keith Moon. Hij liet bij de Who zien dat je niet een beetje op de achtergrond zit, maar ook een frontman kunt zijn wat betreft je stage presence. Daarna kwam absoluut qua techniek en eigenwijsheid Buddy Rich. Ik geloof dat je met stokken niets kan doen wat hij niet al gedaan heeft.

10
Tot slot, lust je erwtensoep en welk gevolg heeft dat voor je omgeving?

Ha ha. Ik ben inderdaad een liefhebber van alles wat met bonen en soep te maken heeft. Het is maar goed dat ik op een toneel zit, anders moeten we knijpers voor een fluitconcert uitdelen.

15 november
Theatertour Drummoires
& Clinic Cesar Zuiderwijk

Tickets: € 12,50 p.p.
Aanvang Clinic: 19:00u
Aanvang Theater: 20.30u
Locatie: Adams Drumworld
Aziëstraat 17-19, Ittervoort
www.drumworld.nl

------------------------------------------------------------------------------

 

------------------------------------------------------------------------------

RECENTIE OP CASSETTECULTURA TILBURG 013

Cesar Zuiderwijk is a Dutch drummer. He is best known for his work at Golden Earring. He’s been a drummer for over 40 years so he collected quite some stories, from these stories he created Drummoires. Drummoires is his own show where he tells some stories, shows some of his tricks and plays some of his tracks. He brought a visit to Tilburg’s 013 to share his knowledge.

The evening started with a workshop from the man himself. People could ask questions about drumming and he would answer them the best he could. He stood in the corridor with an electronic drum kit and he explained how he would do something, what his opinion was and after he would show the people who asked the question how it’s done. The ultimate tip for all musicians he gave is “People have no idea what you should play, or what you should’ve played. They won’t notice every little mistake you make, so don’t let it bother you”. He explained how he holds a stick and how he drops it a lot but he made a good joke about that: “I drop my sticks a lot but how many times does the Dutch soccer team loses the ball?”.

The evening started with a workshop from the man himself. People could ask questions about drumming and he would answer them the best he could. He stood in the corridor with an electronic drum kit and he explained how he would do something, what his opinion was and after he would show the people who asked the question how it’s done. The ultimate tip for all musicians he gave is “People have no idea what you should play, or what you should’ve played. They won’t notice every little mistake you make, so don’t let it bother you”. He explained how he holds a stick and how he drops it a lot but he made a good joke about that: “I drop my sticks a lot but how many times does the Dutch soccer team loses the ball?”.

Cesar started talking about anxiety and how people get anxiety when they have to do auditions, so he pretended like he was doing an audition. The whole evening there were huge things standing in the room, with a black blanket over it and he had to remove it for the “audition”. Underneath the blanket was this beautiful drumset, it was a diamond-shaped construction. There were drums everywhere, above him, beneath him, in front of him and behind him, he was surrounded by drums. He started playing and the whole crowd was quiet in awe of his performance. After his “audition” there was a voice saying he didn’t make it and he should try next year, the crowd laughed pretty hard about this. He started talking more about his experiences and he often made jokes about it. Sometimes he drummed a bit through the stories and when he drummed it was breathtaking, you’ll never see anyone drumming like he does.
He ended the show with another performance and he got a standing ovation from everyone. People were amazed by his performance, they walked out of the room with shocked and happy faces. They kept talking about the show at the bar. No wonder Cesar Zuiderwijk is the best known Dutch drummer, he is not only skilled, but he has a great character and knows how to get people their attention in a very positive way.

bron: www.cassettecultura.com/blog by Jaimy April 8, 2014

------------------------------------------------------------------------------

Cesar te gast bij Jan Rietman in het Radio programma WekkerWakker op radio 5 om 06.00 uur op zaterdag 22 maaart 2014

Beluister de interviews

------------------------------------------------------------------------------

Fotoverslag Drummoires op de site van het Paard van Troje Den Haag

------------------------------------------------------------------------------

Cesar's Drum set up voor de Drummoires tour

------------------------------------------------------------------------------

Recentie op de site 3 voor 12 vpro lokaal

tekst: Vera de Jonckheere, Foto's: Jan Piet Hartman

2 voor 12 vpro

------------------------------------------------------------------------------

Cesar te gast bij Spijker met Koppen, interview met Jack Spijkeman uitzenddatum 5 okt 2013

spijkrs

------------------------------------------------------------------------------

Den Haag Centraal editite 31 januari 2014 artikel voor Drummoires in het Paard vanTroje zaterdag 8 februari

voorplaatdhc

Drummoires van Cesar Zuiderwijk

De bodem van de drumschatkist is nog lang niet in zicht. In Drummoires, zijn vierde solotheaterprogramma tovert Golden Earring drummer Cesar Zuiderwijk opnieuw niet eerder verteld historisch materiaal tevoorschijn. Op het podium wisselt hij spectaculaire drumsessies - achter een ongekende dodecaëder-opstelling - af met geestige verhalen en een hightech lasershow. In zijn voorstelling met masterclass elementen levert hij muziektheater van de bovenste plank. Voor alle leeftijden.

Verrassing
Het zaallicht blijft voor en na de pauze aan, Zuiderwijk houdt van het contact met zijn publiek. In de entree van het Paard zal een hoge hoed staan waarin iedereen zijn vraag aan de performer kan deponeren. Hij is niet bang voor improviseren. “Lekker spontaan. Ik durf op mijn bek te gaan.” 
De toch al goedgevulde geschiedenis is vorig jaar juli in Diligentia nog verrijkt met unieke hoogtepunten tijdens een verrassingsavond ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag. Vrienden en collega’s uit de internationale rockwereld stonden voor een totaal overrompelde Zuiderwijk op het Haagse podium. Zijn Earring-broeders, Fred Zuiderwijk, Boudewijn de Groot, The Clarks, Henny Vrienten, Nico Dijkshoorn, René & the Alligators, Livin’ Blues, Jasper van 't Hof, Robert Jan Stips maar ook andere, niet-Nederlandse groten uit de internationale rock-familie gaven acte de présence. Een gevarieerd gezelschap, dat zich verbonden wist in de gedeelde waardering en affectie voor Zuiderwijk en zijn stokjes. Voor Drummoires put hij dankbaar uit de verhalen die deze historische reünie omgeven.

cees en brian

Brian Bennett 
Hij krijgt weer een brok in zijn keel als hij terugdenkt aan het moment waarop de grote Brian Bennett, de legendarische drummer van The Shadows, hem op het podium omhelsde om  vervolgens naast en samen met hem op het podium te drummen. “Optreden met Brian Bennett! Zijn melodieuze solo in Little B (1962) vormt mijn grote inspiratiebron. Als jochie heb ik mij op augurkenblikken twee jaar lang de blaren op mijn vingers ge-Little-B’d.” De ochtend erna hebben de drummers aan een ontbijtje nog uren nagepraat. Het levert een mooie opening en slotscène voor Drummoires.

Ford Mustang  
Vierenveertig jaar geleden vroeg Rinus Gerritsen aan (toen nog) Livin’ Blues drummer Cesar Zuiderwijk of hij meeging koffie drinken bij George Kooymans in Soest. “Túúrlijk, even lekker bakkie doen bij George. Nietsvermoedend stapte ik bij Rinus in zijn knalrode Ford Mustang. De King van Den Haag was-ie daarmee. Zoals voor hem te doen gebruikelijk kletste hij me onderweg de oren van het hoofd. In Soest, gedrieën aan tafel in die kamer die twee jaar later op de hoes van het Earringalbum ‘Together’ zou figureren, zegt George ineens: ‘Kom je bij ons spelen?’ Op de achtergrond klonk Take me to the pilot van Elton John, de tijd stond even stil. ‘Da’s goed’, zei ik.”  
Toen weer snel terug naar Den Haag natuurlijk. Dat was althans de bedoeling, maar de tank van Rinus’ rode duivel die zo’n slordige 1 : 4 verbruikte, bleek dol-leeg. “Stonden we met ons drieën om beurten met een lullig slangetje benzine op te slurpen uit de tank van Millie’s auto (vrouw van George, zus van Rinus) en weer uit te spugen in dat rode monster. Ik hoor ons happend naar adem nog roepen: ‘Doet-ie ’t al?’ Inderdaad, misschien is dat wel het geheim van de Earring-chemie.” 
 
De benzinedamp is opgetrokken, de band is gebleven. De rest is geschiedenis - na ruim veertig jaar nog volop in wording. 

Drummoires van Cesar Zuiderwijk, Paard van Troje, zaterdag 8 februari, 20:00 uur. Kaartjes en intekenen workshop: 070-3601838

Tekst: Vera de Jonckheere; Foto's gala avond Cesar: Slagwerkkrant; Coverfoto: Tino Snelleman

------------------------------------------------------------------------------

Posthoorn 29 januari artikel voor Drummoires op 8 februari in het Paard van Troje Den Haag

posthoorn

------------------------------------------------------------------------------

Slagwerkkrant naar aanleiding van de 10de editie van de Vrienden van Amstel in Ahoy

slagwerkkrant

Absoluut hoogtepunt van de avond is zonder meer het optreden van Neerlands rocktrots Golden Earring, met de uit alles herkenbare gitaarpartijen van George Kooymans, en ja, natuurlijk, wat dacht je dan?, de signature drumpartij van Cesar Zuiderwijk: Radar Love. Ze spelen ’m. Uiteraard, en het publiek gaat plat. Mooi is de staande ovatie voor Cesar na zijn imposante drumsolo, waarbij het gehele drumpodium meters de lucht in gaat, compleet met een flitsende lichtshow. Als Cesar voor de finale gaat staan, zich omdraait en de twee hoog opgehangen bassdrums bespeelt als een Japanse slagwerker, daarbij met zijn hielen de dubbele-basspedalen van zijn gewone set bespelend, is Ahoy verkocht: Cesar rules!

Lees het hele artikel in de slagwerkkrant

cesar hva

hva

Kortom, Vrienden van Amstel Live 2014 was een geslaagd muziekfeest voor en door drummers, met grote dank aan Cesar Zuiderwijk.

------------------------------------------------------------------------------

27 januari Cesar bij omroep Brabant

omr brabant

Bekijk het programma

------------------------------------------------------------------------------

Cesar te gast bij het Radio 1 programma Casa Luna

Kijk en luister de aflevering

------------------------------------------------------------------------------

Vrijdag te gast bij Debbie en haar mannen bij Omroep West

Vrijdag was Cesar bij Omroep West bij Debbie en haar mannen ter promotie van Drummoires in het Paard van Troje op 8 februari

------------------------------------------------------------------------------

Artikel Maykagenda januari 2014

Cesar Zuiderwijk is op 18 juli 1948 geboren aan de Bierkade in Den Haag, waar hij als enig kind zes jaar van zijn leven doorbracht. Zijn vader is conciërge van een groot gebouw met de administratie van Gemeentewerken. Hier kan Cesar na schooltijd ongestoord in de gang spelen en skaten. Ook voetbalt hij graag met vriendjes op straat bij de Ammunitiehaven. Om de hoek van deze haven zit het dierenasiel. Op een dag stopt er een vrachtwagen die een kleine herder naar het asiel brengt, om daar een spuitje te krijgen. Cesar kan niet anders dan het diertje mee naar huis nemen. Geïnspireerd door de grote Julius noemt hij het beestje Cesar; in die tijd een stoere ongebruikelijke naam voor een herder.

“Drummen doe ik met mijn ogen dicht. Het is net als het schoonmaken van haringen, na 5000 stuks kan je dat blindelings doen”.

Cesar gaat op turnen en als hij elf is neemt hij gitaarles. Zijn vader overlijdt aan longkanker en dan heeft Cesar alleen zijn moeder nog. Het overlijden van zijn vader is voor Cesar de aanleiding om te gaan drummen. “Drummen doe ik nu met mijn ogen dicht. Het is net als het schoonmaken van haringen: na 5000 doe je dat blindelings. Mijn buren hebben gelukkig nooit geklaagd. Dat ik stopte met gitaarles was voor iedereen beter, want mooi klonk het niet. Ik kreeg mijn gitaar nooit zuiver gestemd, een probleem dat je gelukkig niet hebt met drummen”. Als kind bouwt Cesar zijn eerste drumstel van augurkenblikken en bezemstelen. Achteraf gezien een passende combinatie,
want Cesar is culinair ook goed onderlegd. Lekker kunnen koken en drummen is een combinatie die vaak voorkomt. Er zijn veel koks die ook kunnen drummen, bijvoorbeeld Savelberg. Dag en nacht is Cesar bezig met drummen en hij besluit zich aan te melden bij een drumband. Niet veel later heeft hij zijn eerste optreden: hij mag invallen bij René and his Alligators. Enkele jaren later is Cesar drummer van de schoolband Ladybirds. De manager van Ladybirds vindt Cor geen naam voor een artiest. Dat moet een historische naam zijn, zoals Atilla. Toen hij, in het bijzijn van de Ladybirds, zijn kwispelende herdershondje riep: “Cesar!” had Cor een nieuwe naam.

“Met een gelukkig huwelijk ga je toch ook niet stoppen?”

Zijn drumcarrière krijgt pas echt vorm als hij met zijn band Livin’ Blues voor duizenden mensen mag spelen. Hij leert Jaap Eggermont kennen, toenmalig drummer van The Golden Earrings, die hij later als drummer op zou volgen. Als jongste Earring gaat Cesar, dan 22, met Rinus, George en Barry op tournee door de hele wereld.
De mannen hebben het 43 jaar later nog steeds gezellig met elkaar en zijn nu echte vrienden. “We kennen elkaar al zo lang en hebben geen ruzie, anders waren we uit elkaar gegaan. Met gelukkig huwelijk ga je toch ook niet stoppen?”
Als Cesar opbiecht dat hij vroeger turnde, met het hoge paard als specialiteit, bedenken zijn bandgenoten een spectaculaire act voor zijn drumsolo. Cesar springt vanaf zijn kruk over het drumstel naar voren, terwijl achter hem een vat met wit poeder en vuurwerk ontploft. Natuurlijk is deze act weleens mis gegaan.

Hoe dat ging, andere herinneringen en de kunst van het drummen, komen allemaal aan bod in zijn nieuwe solovoorstelling ‘Drummoires’.
De geheimen van de meester onthult hij op zaterdag 8 februari voor het eerst. Cesar speelt dan, tijdens een spectaculaire lasershow, op een spetterend rood glitterdrumstel. Tussen zijn drumsolo’s door legt hij de ritmes uit die iedereen van hem kent en waarom hij beroemd is, zoals Radar love, Twilight zone en When the lady smiles. Aan de hand van attributen die hij in zijn rijke muziekverleden heeft gebruikt, neemt hij zijn publiek mee op een avontuurlijke reis door de tijd. En
aan kleine shows doet hij niet: Cesar rukt uit met groot materieel. Tijdens de hele voorstelling blijft het zaallicht aan, zodat Cesar goed contact kan maken met zijn publiek. Als bezoeker ben je niet alleen toeschouwer, maar ook deelnemer van de show. Met een speciale klapstok kan het hele publiek alle ritmes meespelen en met Cesar op zoek gaan naar het laatste onbekende ritme van aarde.
“Cultuur is voor iedereen belangrijk. Ik ging vroeger veel naar toneel en naar dansvoorstellingen. Tegenwoordig doe ik dat wat minder. Cultuur is voor iedereen anders, maar het moet er wel zijn. Of
je nou gaat naar Puur Gelul of naar een optreden van het Residentie Orkest, cultuur is onmisbaar”. Ondanks dat Cesar Zuiderwijk officieel met pensioen is, is hij nog lang niet klaar. “Pensioen houdt voor mij in dat ik nog maar vier dagen in de week werk. Misschien ga ik ooit met half pensioen”.

Cesar Zuiderwijk is een icoon van de popindustrie.

Tekst: Mayka Postma; Fotografie: Studio Brederoo; Illustraties:Rames Sjambar

------------------------------------------------------------------------------

Artikel website Mario Goossens (Triggerfinger)

------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------

Artikel website TV West

Cesar Zuiderwijk speelt op legendarische Beatles-drum

DEN HAAG - De Haagse drummer Cesar Zuiderwijk bespeelt tijdens zijn aankomende theatershow ‘Drummoires’ een originele Beatles-snaredrum, zo vertelde hij in het Omroep West-programma Debby en haar Mannen.

‘Beatles-drummer Ringo Star heeft de trommel gebruikt tijdens albumopnames in de jaren zestig’, zei Zuiderwijk trots. Hij leent het waardevolle trommeltje van een goede vriend van de Baambrugge Studio’s. ‘Ik zag de snaredrum staan en dacht: Oh man, de snare van mijn held!'
De snaredrum kwam via The Beachboys in Nederland terecht toen de band het album ‘Holland’ opnam. Dat was in de Baambrugge Studio’s. De jongens van The Beach Boys haalden het relikwie van Abbey Road, waar The Beatles albums opnamen, ‘want zij wilden alleen de beste spullen hebben’, aldus Cesar.

Zaterdag 8 februari in Den Haag
Cesar Zuiderwijk is met de Beatles-snaredrum te bewonderen in Het Paard van Troje Den Haag. Kaarten voor zijn show zijn te verkrijgen via 070-3601838.

Bekijk het filmpje: Cesar was te gast bij Debbie en haar mannen bij Omroep West

 

------------------------------------------------------------------------------

Cesar Zuiderwijk - Drummoires (Recensie Chassé Theater Breda)

Nederlands meest bekende drummer is wellicht wel onze enige echte ‘Cesar Zuiderwijk’, hij drumt in onder andere ‘Golden Earing’ en brengt ook al een aantal jaar een bijzondere vorm van theater naar de Nederlandse theaters. Na 3 succesvolle theaterprogramma’s brengt hij nu het programma ‘Drummoires’, wij bezochten deze voorstelling in het Chassé Theater in Breda.
In 1970 begon het succes voor de Haagse drummer Cesar Zuiderwijk, hij ging drummen in de rockband ‘Golden Earing’. Een grootse carrière volgde en hij drumde samen met zijn band wereldwijd op grote podia’s.  Het is dan ook niet gek dat Cesar tegenwoordig op verzoek drumworkshops geeft en nu dus ook al een aantal jaar te zien is in de Nederlandse theaters.

In zijn vierde theaterprogramma vertelt hij over de halve eeuw die hij als drummer inmiddels heeft
meegemaakt. Hij opent zijn voorstelling heel casual, hij loopt het podium op en begint met vertellen. Door soms met gepaste humor uit de hoek te komen heeft hij de zaal zo in zijn zak. Toch heerst er nog een nieuwsgierige spanning in de zaal. In het midden van het podium staat een gigantisch object afgedekt met een zwart doek. Cesar weet de nieuwsgierigheid vakkundig op te vermijden door nog geen aandacht te besteden aan ‘het object’ en te beginnen aan de rechterzijde van het podium waar een 5tal trommels staan opgesteld. Via deze weg neemt hij ons mee terug in de tijd. Achter elke trommel schuilt een verhaal, zo vertelt Cesar over zijn eerste drumstel en de tijd dat hij nog bij een drumband zat. Tussen de mooie verhalen door brengt hij zeer technische drumsolo’s op de 5 trommels. Ik zie verbaasde gezichten in de zaal en hoor achter mij ”Wauw, ik zou willen dat ik dat kon!”.

Na een klein half uurtje heeft Breda lang genoeg gewacht en vind Cesar het tijd om te laten zien wat er onder dat geheimzinnige zwarte doek zit. Als het doek weg is blijkt het een gigantisch drumstel te zijn waar elke drummer alleen maar van mag dromen. Het is een groot rond frame waarop allerlei drumattributen zijn bevestigt. Met wat slangachtige bewegingen weet Cesar zich door het frame te wurmen en speelt hij een ludieke scene waar het lijkt alsof hij drumauditie doet. Iets wat hij naar eigen zeggen nog nooit heeft hoeven doen maar zich nu soms wel afvraagt hoe dat had kunnen zijn. Na deze ‘auditie’ neemt hij ons mee langs zijn bijzonder drumstel. Hij speelt wat liedjes op het drumstel en behandelt tussendoor vragen uit het publiek die ze in de pauze in een grote zwarte hoed hebben mogen doen. Op basis van deze vragen vertelt hij ook weer mooie en ludieke verhalen. Door dat dit een bekend concept is in het theaterland voelt het soms een beetje cliché hoewel Cesar anderzijds er wel een eigen draai aan geeft waardoor het wel vermakelijk is.

Cesar Zuiderwijk weet met dit programma opnieuw vele mensen te verbazen met zijn kunnen op het drumstel. Het is een wijze les voor alle jonge drummers en als echte drumfanaat moet je deze productie dit jaar zeker gezien hebben. Cesar heeft een goed verhaal en kan dit zeer prettig overbrengen op het publiek wat hem zeer krachtig maakt op het podium. De interactie is sterk en ludiek en Cesar speelt goed in op de wensen van het publiek.

Bas Oeijen

------------------------------------------------------------------------------

De eeuwige jeugd van Cesar Zuiderwijk zit in de zaal. Het is bijzonder te zien hoeveel jonge drummers naar de solovoorstellinjg van Cesar Zuiderwijk komen kijken in het Chassé Theater in Breda, 22 november 2013. Het is de elfde keer
dat hij de voorstelling speelt. De “jonkies” zoals Cesar ze noemt, worden vaak vergezeld van hun ouders, die de begindagen van de Golden Earring hebben meegemaakt en hem van dichtbij zijn memoires willen horen vertellen.

Het gemak waarmee Zuiderwijk zich door de voorstelling heen praat en speelt, verraadt de ervaring
die hij inmiddels heeft opgedaan in het theater. Het is zijn vierde soloshow, na Slagdroom, Drumbonen en Kaneelstokken en Trommelfruit. hij associeert erop los, en verteld verhaal na verhaal. Sterke verhalen, maar waar gebeurt, zo garandeert hij keer op keer. Met zichtbaar genoegen schetst hij zijn val van het podium in Texas, zijn ervaring met wals en polka in het Alpenjäger Orkest en de jongens onder-elkaar sfeer bij de Earring. Soms gaat hij serieus het drumstel te lijf. vergezeld door een laserlichtshow, Little C een ode aan Little B van Brian Bennett, is de fraai opgebouwde drumsolo van de avond.
Het meespelen door het voltallige publiek met de uitgedeelde “klapstokken” op een 37/8 maat laat
zien dat we hier met ritmisch aangelegd publiek te maken hebben. Het ging moeiteloos . Mooi om te
zien! Drummoires tourt vanaf 10 januari verder door het land, tot en met 17 mei.

Zie voor tourdata's de agenda op deze site

Drummoires wordt mede mogelijk gemaakt door:
Pearl, Zildjian, Roland, Fissler, Slagwerkkrant,
George Visser Productions (v/h Mojo Theater)

Tekst Erk Willemsem, Foto ©Tino Snelleman

------------------------------------------------------------------------------

Interview met Cesar in de Flora krant

december 2013

Oplage 100.000 expl.

Anders dan anders. En toch heel gewoon. Dat geldt voor Cesar Zuiderwijk, de drummer die furore maakte met Golden Earring. Zo er in Nederland een levende drumlegende is, is dat Cesar Zuiderwijk, sinds 1970 de drummer van Golden Earring. Legendes als Cesar Zuiderwijk hebben veel meegemaakt en dus veel te vertellen. Over die herinneringen en de kunst van het drummen gaat zijn nieuwste theatervoorstelling: Drummoires.

Liefhebbers van Nederlandse rock en drums mogen de voor- stelling van Cesar Zuiderwijk in het Floratheater niet missen. Die zullen ze ook niet willen missen, want de drummer van Golden Earring is ‘de beste van de beste’.” Om de benaming legendarisch, een woord dat in Nederland niet vaak wordt gebruikt, moet Zuiderwijk lachen. Hij haalt er zijn schouders bij op, alsof hij wil zeggen ‘wat moet ik er mee?” Cesar Zuiderwijk is een man die kan relativeren, humor heeft en bezeten is van drummen. “Het is niet zo dat ik elke dag gefocust ben op drummen, maar op onverwachte momenten zie ik altijd drummogelijkheden. Zie ik een ballonvaart dan wil ik daar iets mee. Dus hebben we met een groep drummers tijdens een ballonvaart in het bakje onder de ballon een drumsessie gegeven (Zie youtube: ballonvaart Cesar Zuiderwijk). Ook wil ik men- sen graag enthousiast maken voor mijn vak. Ja, het is een vak, maar iedereen die kan lopen, kan drummen.” Cesar Zuiderwijk maakt ook meteen duidelijk waarom. Hij maakt zittend een stappende beweging en slaat tegelijkertijd met zijn handen op de tafelrand. “Kijk, of liever gezegd luister, mensen lopen in vierkwartsmaat, nou dat is drummen. Dat drummen populair is, komt omdat het drumstel makkelijk te bespelen is. Maar wil je er echt goed in worden dan vergt dat discipline. Jammer is dat door bezuinigingen veel muziekscholen verdwijnen. Maar het kan ook heel verfrissend zijn als jonge mensen alleen aan de slag gaan met het drumstel.”
Oefenen
Cesar Zuiderwijk is op 18 juli 1948 in Den Haag geboren. Op zijn elfde begint hij met gitaarspelen. Twee jaar later stapt hij over op drums. Intussen is zijn vader overleden. Zuiderwijk verklaart later dat deze gebeurtenis voor hem de aanleiding was om te gaan drummen . “Het was de beste manier om mijn opgekropte agressie te beteugelen.” Hij drumt achtereenvolgens bij een schoolbandje, bij René and his Alligators (zijn echte start), bij The Ladybirds, bij Hu & The Hilltops en bij Livin Blues.
In 1970 wordt Zuiderwijk door Golden Earring gevraagd. Hij blijkt muzikaal en sociaal de perfecte toevoeging aan het drietal George Kooymans, Barry Hay en Rinus Gerritsen. Zuiderwijk: “Het was zoiets als liefde op het eerste gezicht. Ik kende de groep niet goed, maar wist van hun ambitie. Deze jongens
zijn mijn vrienden geworden en ze hebben mij ongelooflijk geïnspireerd. Nee, ik heb nooit iets afgedwongen. Het ging gewoon zo. Dat ik tijdens optredens meer drumsolo’s kreeg, was vanzelfsprekend. Het ging allemaal vrij gemakkelijk. Dat betekent niet dat ik het voor niets heb gekregen. Nooit krijgt iemand in de topsport of in de muziek iets voor niets. Voor je naam maakt is het oefenen, oefenen en oefenen. Wel heb ik altijd geprobeerd om anders te zijn”
Theaterprogramma
Zuiderwijk is ook actief als docent. Hij ziet in september 1992 een droom uitkomen als hij samen met duizend drummers op een drijvend ponton op de Maas in Rotterdam Radar Love uitvoert. “Zoiets lukt je tegenwoordig niet meer. Alles zat toen mee en dat de haven meewerkte, mag een wonder worden genoemd. Ja, dat evenement zit nog goed op mijn netvlies.” Dat Zuiderwijk een sociaal bewogen mens is, blijkt in 1999. Hij gaat dan in op een verzoek van War Child om in de Bos- nische stad Mostar door de oorlog getraumatiseerde kinderen drumles te geven. Van het rustjaar van de Earring maakt hij gebruik door in 2000 op tournee te gaan met Percossa. Het theaterprogramma ‘Alle gekheid met een stokje’ dat bestaat
uit sketches, drumescapades en anekdotes, is een onverwacht succes. Er volgen nog een paar shows. Zuiderwijk: “Het is plezierig om iets alleen te doen. Met Golden Earring ben je met twintig man en een paar grote vrachtwagens op pad. Het is een en al hectiek. Lekker in je eentje iets doen, bevalt mij prima, al zou ik optreden met de groep niet willen missen.”

Workshop
Veel over optreden van Cesar Zuiderwijk onthullen kan niet, want Drummoires is telkens anders. Zuiderwijk: “Na mijn vorige programma’s, soms met animatie, soms met typetjes, wist ik dat ik het kunstje beheerste. Als ik dat merk, wil ik iets anders. Ik hou van improviseren, van het onverwachte. En dat krijg je als je het publiek vragen laat stellen. Je weet nooit wat mensen gaan vragen. Ja, de zaal mag reageren, maar de vragen kunnen ook op papier in een hoge hoed bij de ingang worden gestopt.“ Drummoires is een mix van masterclass en theater- voorstelling. Het is een schatkist aan nooit eerder vertelde verhalen over tournees met wereldbands als The Who, Rush, Santana, ontmoetingen met wereldberoemde drummers en ga zo maar door. Diegene die al eerder een solo voorstelling of workshop van Cesar hebben bijgewoond weten dat hij uiterst sappig kan vertellen. Afgewisseld met drumsolo’s zal hij de ritmes uitleggen waar hij beroemd mee is geworden zoals Radar Love, Twilight Zone en When the lady Smiles.
Naast de voorstelling Drummoires is er voor elke bezoeker de mogelijkheid om een door Cesar gegeven workshop bij te wonen. Deze vindt plaats voorafgaand aan de voorstelling. Cesar Zuiderwijk staat met zijn Drummoires op donderdag 8 mei 2014 in het Floratheater in Boskoop.

Locatie           : Flora Theater Boskoop
Datum            : Donderdag 8 mei 2014
Aanvang I     : 18.30 uur (workshop)
Aanvang II     : 20.15 uur (show)
Entree             : € 19,50
Telefoon         : 0900-1330 (45 ct p/m)
Website          : www.floraboskoop.nl
E-mail            : klantenservice@eventim.nl

TEKST: SJAAK BLAAZER -COVERFOTO: SEBASTIAAN WESTERWEEL-DRUMFOTO:ROB VON RöMER

------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------

Gorinchem Courant

16 oktober 2013

------------------------------------------------------------------------------

Slagwerkkrant oktober 2013

Try-out bij Feedback/KeyMusic in Rotterdam
Cesars Drummoires van start

De vierde theatertournee van Cesar Zuiderwijk is op 28 september van start gegaan in Heiloo. Danny Rombout bezocht de dag erop de try-out bij Feedback/ KeyMusic in Rotterdam.

Iedereen weet wat een potlood- venter is, maar een stokkenventer kom je eigenlijk nooit tegen. Behalve dan op zondag 28 september in de PA-zaal van Feedback Rotterdam. De man op het podium trekt z’n zwarte colbert open en presenteert de inhoud van een complete stokkentas, nu genesteld in zijn binnenzakken. Cesar Zuiderwijk – inmiddels wel bijgekomen van zijn verrassingsfeest deze zomer – opent deze tweede try-out van zijn nieuwe theatershow zoals gebruikelijk met een kwinkslag.
En ja, het slaat aan.
Niet veel later improviseert de Golden Earring-drummer op vijf verschillende snaredrums; stuk voor stuk trommels met een verleden. ‘Deze stalen is van Ringo Starr geweest. Hij komt uit de Abbey Road Studios. Geloof het of niet, het is echt zo.’ Verder memoreert Cesar in Drummoires hoe Dennis Chambers ooit wit wegtrok bij zijn rubberen roffel met vingertechniek. Ook zijn aversie tegen audities en examens blijft niet onbesproken. En we krijgen drumles: enkele en dubbele rolls volgens de Moellertechniek. En passant leren we ook nog dat Cesar zeer melodisch is aangelegd: met piepende speelgoedworsten. Gewoon lekker drummen doet hij ook; zo af en toe een nummertje meespelen met een track op zijn Pearl kit. Lekker!
Kortom, met Drummoires heeft Cesar Zuiderwijk opnieuw een fijn en afwisselend soloprogramma met de – je zou het bijna vergeten – voorheen ongekende combinatie cabaret/theater/ drum-voorstelling. Tal van onderwerpen en een en al waanzin in een hartstochtelijke show die gegarandeerd elke editie een andere wending krijgt. Alles hangt immers af van de flow en de interactie met het publiek, waarop Cesar op zijn typerende innemende manier losjes kan freewheelen. (Danny Rombout)

------------------------------------------------------------------------------

De Vlaardinger

Optreden vrijdag 15 november Stadsgehoorzaal Vlaardingen

Cesar Zuiderwijk openbaart Drummoires

Solo van bijna 2 uur

Na Alle Gekheid op een Stokje, Slagdroom, Drumbonen en Kaneelstokken en Trommelfruit zijn volgende solo optreden. Wie Drummoires leest denkt aan ellenlange verhalen van opa Corretje, gezeten voor de open haard, die met melancholische stem een doorwrocht levensoverzicht van dit alter ego van drummer Cesar Zuiderwijk openbaart. Maar niets daarvan.
Cesar Zuiderwijk is nog altijd wars van conventies. ‘Een titel van een programma is enkel om de verschillende shows uit elkaar te kunnen houden als je thuis de juiste dvd zoekt voor een gezellig avondje met moeder de vrouw op de bank,’ zou zijn adagium zomaar kunnen luiden.
Met Drummoires bewandelt CZ alles behalve verzekerd de randen van het podium. Na een halve eeuw carrière waarin Livin’ Blues en Golden Earring de ruggengraat vormen is het Cesar Ernst. Maar zonder Bobbie en de Rest! Cesar zoekt zijn heil ditmaal in sappige verhalen. Niet alleen van eigen bands, maar ook van The Who (de wie?), Rush, Aerosmith en Santana. Om er maar een paar te noemen.
Hij drumt en vertelt. Hij heeft een doos van Pandora aan (doehetzelf) artikelen. Het publiek krijgt amper tijd de luie kont definitief op het pluche te wentelen. Want drummen is geen politiek bedrijven. Drummen is werken! Hard werken zelfs.
Verder een tipje van de sluier waar het de eigen soli betreft. Waarom klinkt die van Radar Love zoals ‘ie klinkt? En wat zou er anders uit de ketels zijn gekomen? En zou dit dan net zo’n grote hit zijn geworden? Allemaal vragen ... stellen maar! Want nu geeft Cesar Zuiderwijk er onvervaard, hoewel soms met een vette knipoog, een – bijna – eerlijk antwoord op.
‘Soms heb je koddige vragen, waar je eigenlijk niets mee kunt. Vraagt een 10-jarige of ‘ie mag drummen. Nou, ga je gang maar. Beetje lullig voor de rest. Want die zit er werkeloos bij. Of mensen die na afloop een borrel met je willen drinken. Maar het gaat ook over techniek. Het stemmen van de drums!!! De kleur onderbroek van Barry Hay. Onze meest toffe optredens. Of het leuk is op straat als je vaak wordt herkent en aangeklampt. Of de Golden Earring nog lang doorgaat. Enzovoorts.’
Voorafgaande de voorstelling een uurtje masterclass of workshop of extra vermaak of hoe je het verder noemen wil. Op tafel – strategisch naast de afdeling verkoop – een hoge hoed, een schrift en een viltstift. De drie ingrediënten om jaren sluimerende vragen aan deze éminence grise der slagwerkers te stellen.
Op het podium – naast een maanlander met drumaccessoires – een rij van vijf snare drums. ‘Waarvan eentje van Ringo Star,’ zegt hij niet zonder trots. ‘Ik vertel zelf wel hoe ik daaraan kom. Vooral niet opschrijven nu. Anders komt er straks niemand meer naar de zaal!’ En wees gerust: de andere vier snares hebben elk zo hun eigen verhaal.
En hoewel de show Drummoires heet, overheersen de rake klappen op het vele gespannen vel. Er is een superlaser en er is veel meer. Zoals de zeker niet-opblaasbare klapstokken. Weinig tijd is ingeruimd voor de zogeheten typetjes. ‘Die hebben hun tijd gehad. Nu is het een mix van een los bewandelbaar pad dat je met enige fantasie het thema kunt noemen. Meer nog is er het toeval uit de hoge hoed. Hoe spitser de vragen, hoe leuker de voorstelling. ‘Dat is dus aan het publiek!’
Stadsgehoorzaal
Cesar Zuiderwijk
Schiedamseweg 51

Locatie           : Harmonie
Datum            : vrijdag 15 november
Aanvang I       : 19.00 uur (workshop)
Aanvang II      : 20.30 uur (show)
Entree             : € 20,50
Telefoon         : 010-434 05 00
Website          : www.stadsgehoorzaal.nl
E-mail             : info@stadsgehoorzaal.nl

Auteur : Peter Joore
Geplaatst : 30 oktober 2013